Yıldız Gezgini’nde daha 33. sayfadayken inanılmaz bir detayla karşılaştım! Jack London’ın bu eserini okurken karakterin yaşadığı ağır hapishane koşulları dikkatimi çekti ve kitabın esin kaynağı olan Ed Morrell’i biraz araştırmak istedim. Karşıma muazzam bir birincil kaynak çıktı. Görseldeki kitap, romandaki ana karaktere ilham veren eski San Quentin mahkumu Ed Morrell’in bizzat kaleme aldığı otobiyografisi: “The Twenty Fifth Man” (Yirmi Beşinci Adam). (İsmi de dönemin acımasız demiryolu şirketlerine karşı isyan eden 25 kişilik öncü bir çetenin hayatta kalan son üyesi olmasından geliyormuş.) Morrell hapisten çıktıktan sonra yaşadığı akılalmaz hayatta kalma mücadelesini Jack London’a anlatmış ve bu roman o gerçek anılar üzerine inşa edilmiş. Eser, internet arşivinde yazarın 1924 tarihli kendi imzasıyla açık erişimde duruyor. İlgilenenler veya İngilizce orijinaline göz atmak isteyenler, arama motoruna ‘The Twenty-Fifth Man Ed Morrell’ yazarak eserin orijinaline açık erişimle ulaşabilirler.

Aranızda Yıldız Gezgini’ni okuyanlar var mı? Zihin beden çatışması size ne hissettirmişti?
yasamsarak 1789683982
heart
6 kişi
  • zhilall
    Zeynep ·zhilall
    Yıllar önce okumuştum, bana keyif veren nadir Jack London kitaplarındandı. Bilgi için teşekkürler!!
    ·6 saat önce
  • meow
    Nurhak ·meow
    Ben yarım bıraktım çeviriyi beğenmedim ama okuyacağım en kısa zamanda. İlgimi çekmişti astral seyahetler, acı ile baş etme yöntemleri vs.
    ·12 saat önce