Düzenli okuma alışkanlığı nasıl sağlanır okumak istemeyene gerçekten bilmiyorum ama sanki okumak isteyen gençlere de yol göstericilik yok pek sistemimizde. Okumayı kendisi isteyen insanları da yanlış şeylere boğup okumaktan soğutuyoruz, ya da sanki okutanlar da kitabı bilmedikleri için çocukların üzerindeki olası etkisini fark etmiyorlar bile.
Kaşağı ilkokul travmamdı benim. İlkokula Ömer Seyfettin okutup duruyorlardı bize yahu, ilkokulda! Ömer Seyfettin rafı vardı sınıfta, kapaklarını da süslü süslü çocuksu göstermişlerdi milletin ilgisini çekiyordu (╥﹏╥).Yine de okuma alışkanlığım az biraz oluştu hayatta kaldı tamam ama sonra altıncı sınıfta bu zaten kitap okuyor diye bana Otomatik Portakal okutmuşlardı. Kendisi ilk modern klasik kitabı olur okumuş olduğum. Hangi akla hizmet bilmiyorum ama o şeyi okuyana kadar benim sıradan, huzurlu, neşeli bir memur çocuğu hayatım vardı…
Çocukları direkt bir denize atıp bir şekilde yüzeyde kalmalarını bekliyor gibi geliyor kitap okuma hususunda sistemimiz. Kısaltılmış klasiklerden de şikayetçiyim ben bu konuda, bir eser çocuğa uygun değilse onu dayatmak yerine daha uygun kitaplar okutulamaz mı gerçekten? “Gençler kitap okumuyor!” diye şikayetlenen insanlar kitap okumayı öğretiyor mu ki bizlere?